Center for Executive Coaching aan de Vrije Universiteit

“Executive Coaching is in de afgelopen jaren een vak geworden”

Door: Yvonne Burger, hoogleraar bij PGO Executive Coaching

Yvonne_BurgerSinds enige tijd is FEWEB een nieuwe afdeling rijker: het Center for Executive Coaching. Executive Coaching is in de afgelopen jaren een vak geworden. Zowel binnen de overheid als binnen het bedrijfsleven heeft executive coaching zich ontwikkeld tot een geaccepteerde en gewaardeerde vorm voor individuele en teamontwikkeling. Mede door de recente schandalen aan de top van organisaties is steeds duidelijker geworden dat topmensen en hun teams onder stevige druk kunnen komen te staan waardoor ze in destructieve patronen terecht kunnen komen. Hierdoor is het inzicht ontstaan dat reflectie helpt om op tijd bij te sturen.

Het Center for Executive Coaching van de Vrije Universiteit is een kenniscentrum binnen de faculteit Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde. De ambitie van het center is om de academische basis van de coaching professie te versterken en een sterke brug te slaan tussen wetenschap en praktijk.

Binnen het centrum worden postgraduate- en masteropleidingen aangeboden aan executive coaches, executive teamcoaches en commissarissen en toezichthouders met ervaring, die verder willen werken aan hun eigen professionalisering en die bij willen dragen aan de ontwikkeling van hun vak. Het centrum stimuleert en begeleidt onderzoek naar vraagstukken die verband houden met de effectiviteit van coaching en werkrelaties. Door actief contact te houden met alumni draagt het centrum bij aan de ontwikkeling van een community van beroepsbeoefenaren die hun vak serieus nemen en die willen bijdragen aan de verdere (academische en praktische) ontwikkeling van de coaching professie.

Binnen het center is een netwerk van ervaren professionals actief die met beide voeten in de wetenschap én in de praktijk staan. Yvonne Burger, Erik de Haan en Rob van Eijbergen zijn verantwoordelijk voor het onderwijs en onderzoek binnen het center.

Op het moment zijn er drie postdoctorale opleidingen bij het Center ondergebracht met jaarlijks meer dan 50 deelnemers. Dit zijn:

• PGO Executive Coaching, voor executive coaches van individuele directeuren en leidinggevenden. Dit programma gaat in oktober voor de zesde keer van start.
  • PGO Executive Teamcoaching, voor coaches van directie- en zware managementteams. Dit programma gaat in september voor de tweede keer van start.
  • PGO Interveniëren voor Commissarissen en Toezichthouders, voor toezichthouders die hun interventie repertoire binnen de boardroom willen versterken. Dit programma gaat in juni voor de eerste keer van start.

Master in Executive Coaching
Vers van de pers is dat er op dit moment drie routes zijn naar de Master in Executive Coaching. De eerste route is voor mensen die op zoek zijn naar een beroepskwalificatie: de VU Master in Executive Coaching. In deze variant volgen deelnemers zowel de PGO Executive Coaching  als de PGO Executive Teamcoaching. Daarna schrijven deelnemers een publicabel artikel.

De tweede route is voor mensen die op zoek zijn naar een geaccrediteerde MSc en ook breder geïnteresseerd zijn in de bedrijfskundige context waarin veel van onze cliënten werken. Deze deelnemers kunnen na afronding van de PGO Executive Coaching of de PGO Executive Team coaching doorstromen naar de parttime opleiding Bedrijfskunde van de VU.

De derde optie is de route naar Ashridge: in deze variant gaan deelnemers na afronding van de PGO Executive Coaching door naar het Masterprogramma bij Ashridge Business School. Deze optie is interessant voor deelnemers die een internationale accreditatie en een geaccrediteerde MSc willen behalen.

Meer informatie? Kijk op feweb.vu.nl/center-for-executive-coaching