Cursussen

 

Ter voorbereiding op de CMA-examens worden aan de Vrije Universiteit cursussen georganiseerd. Tijdens deze cursussen worden de hoofdlijnen van de examenstof behandeld.

     

De cursussen worden als regel gegeven op woensdagavonden in de Agorazalen. De Agorazalen bevinden zich op de derde verdieping van het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit te Amsterdam. De cursussen worden als regel in blokken van 15 weken van 2,5 college uren per week gegeven. In een cursusjaar worden voor alle examenonderdelen cursussen aangeboden. U kunt zowel in januari als in september met de cursus beginnen.

 

CURSUSSEN JANUARI - APRIL

CMA Part 1:    Financial Reporting, Planning, Performance and Control 
Half januari begint de cursus CMA Part 1: Financial Reporting, Planning, Performance and Control. Aan de orde komen de vakken Financial Reporting, Management Accounting en Internal Controls. Bij onvoldoende basiskennis op het gebied van Financial en Management Accounting wordt u aangeraden de Basiscursus Accounting te volgen in januari en februari.

      
DocentenElbert de With (Financial en Management Accounting), Niels van Nieuw Amerongen en Albert Bosch (Internal Controls)                     
Collegedag en collegetijd    Woensdagavond van 18.45 uur tot 21.15 uur
Duur15 weken van januari tot en met april

  


CURSUSSEN SEPTEMBER - DECEMBER

CMA Part 2:    Financial Decision Making 
Begin september begint de cursus CMA Part 2: Financial Decision Making. Aan de orde komen de vakken Financial Statement Analysis, Corporate Finance, Risk Management en Accounting for Decision Making. Bij onvoldoende basiskennis op het gebied van Financial Decision Making wordt u aangeraden de Basiscursus Financial Decision Making te volgen in september. 

 

DocentenElbert de With (Financial Statement Analysis en Accounting for Decision Making), Urjan Claassen (Risk Management) en Peter Smidt (Corporate Finance)
Collegedag en collegetijd    Woensdagavond van 18.45 uur tot 21.15 uur
Duur15 weken van september tot en met december

  

Na afloop van Cursussen CMA Part 1 en CMA Part 2 en na inschrijving voor het examen kan het examen voor dit onderdeel in de maanden januari/februari, mei/juni en september/oktober worden afgelegd via de computer (computer-based testing on demand). Het examen wordt afgelegd in het Prometric Testing Center in Amsterdam. Meer informatie is beschikbaar via Getting Started en het CMA Candidate Handbook op de website van het IMA.

Om met succes de CMA-examens af te kunnen leggen, moet naast het volgen van de colleges iedere week ongeveer 5 uur aan zelfstudie worden besteed. Examenvoorbereiding vergt per onderdeel ongeveer 80 uur. De totale studielast (inclusief examenvoorbereiding) per examenonderdeel bedraagt voor bedrijfseconomen en bedrijfskundigen ongeveer 200 uur.

 

Literatuur
Voor het CMA-examen bestaat geen verplichte literatuurlijst. Er is wel een lijst met aanbevolen literatuur. Verder wordt een aantal vakpublicaties aanbevolen van de Financial Accounting Standards Board, het American Institute of Certified Public Accountants, de Securities and Exchange Commission en het Institute of Management Accountants. Naast deze aanbevolen literatuur en vakpublicaties zijn er 'review books' van Gleim beschikbaar met de hoofdlijnen van de examenstof, inclusief de examens en uitwerkingen van de afgelopen jaren.

De door het ICMA aanbevolen lijst met literatuur en vakpublicaties is opgenomen op onder Taking The Exam (Study Tips and Materials) op de website van het IMA. Deze lijst is verwerkt in het studiemateriaal van Gleim. Dit materiaal wordt als uitgangspunt gebruikt bij de colleges. Gleim geeft ook tips om te slagen voor het examen. Naast de boeken van Gleim zijn nog twee toonaangevende Amerikaanse tekstboeken voorgeschreven.