Winnaar Best Student Award SBE

Interview met Loek Janssen

Door: Marije Huiskes-Tolsma

Janssen, LoekWaarom heb je gekozen voor de bachelor Economie en Bedrijfseconomie?
Dat is nogal een rare keuze voor mij geweest. Het begon allemaal op de middelbare school. Ik was absoluut geen topscholier in die tijd. Ik stond zelfs een 5 op mijn eindrapport op het VWO voor economie. Ik besloot om de studie Bewegingswetenschappen te doen hier aan de VU. De studie vond ik niet uitdagend genoeg en ik begon steeds meer interesse te krijgen voor economie doordat in 2008 de crisis net was uitgebroken. Ik probeerde alles te volgen en te begrijpen en in de zomervakantie besloot ik om ook de studie Economie en Bedrijfseconomie te gaan volgen. Na een half jaar beide studies te hebben gevolgd besloot ik om Bewegingswetenschappen te laten vallen en me te focussen op de studie Economie. Ik kwam erachter dat het – gelukkig – erg verschilt van economie op de middelbare school.

Waarom heb jij deze prijs gekregen, denk je? Wat onderscheidt jou van andere studenten?
Ik had absoluut niet verwacht deze prijs te winnen. Ik was al enorm verrast toen ik te horen kreeg dat ik de shortlist had bereikt. Van anderen hoorde ik vaak dat alleen ‘ouderejaars’ studenten hiervoor in aanmerking kwamen, omdat de jury vooral kijkt naar bestuurservaring. Ik ben op het moment pas tweedejaars student en daardoor achtte ik mijn kans zeer klein. Jorn Koch, een goede vriend en studiegenoot van me, heeft me genomineerd voor deze award. Hij wilde een fles goede whisky als ik zou winnen en die heeft hij gekregen. Ik denk dat ik ben gekozen omdat ik de afgelopen jaren erg ‘onrustig’ ben geweest. Ik heb de eigenschap dat ik niet rustig aan kan doen, totdat ik het gevoel heb dat ik iets heb bereikt waar ik tevreden over ben. De tijd hier aan de universiteit is tot nu toe een zoektocht om erachter te komen wat ik wil en hoe ik iets kan betekenen in deze wereld, iets heb om trots op te zijn. Deze zoektocht begon met veel aandacht voor de studie, door onder andere het Honours Programma te volgen en te proberen kleine ondernemingen te starten. Uiteindelijk vond ik mijn draai en wilde me focussen op de master ‘Quantitative Finance’. Ik ben geïnteresseerd geraakt in de econometrie en volg nu het econometrietraject dat nodig is om tot deze master toegelaten te worden. Doordat ik dit traject volg, het Honours Programma volg en volgend jaar op exchange ga naar Australië denk ik dat ik de prijs heb gewonnen. En omdat ik een bepaalde drive heb om te willen presteren.

Heb je nog vrije tijd en wat doe je dan zoal?
Helaas moet ik toegeven dat ik de afgelopen maanden erg weinig vrije tijd heb gehad. Ik ben heel veel aan het studeren om maar op schema te blijven zodat ik alles af kan ronden in 3 jaar. De vrije tijd die ik heb, besteed ik dan ook meteen aan dingen doen met vrienden. Vaak combineer ik het ook door samen te studeren met vrienden.

Wat was je hoogtepunt in je tijd bij de VU tot nu toe?
Toen ik hoorde dat ik het derdejaarsvak ‘Econometrie II’ had gehaald! Ik was echt enorm blij. Dit was voor mij een signaal dat de planning die ik op heb gesteld misschien wel haalbaar was. Al moet ik daarvoor wel het onderste uit de kan halen.

Wat wilde je als klein jongetje worden? En wat nu?
Ik heb gek genoeg nooit een idee gehad van wat ik later wilde worden. Ik leefde vroeger erg in het moment. Ik was niet echt een gemotiveerde scholier en was alleen maar op straat te vinden met mijn vrienden. Ironisch genoeg lijkt alles nu omgekeerd te zijn en lijk ik alleen maar energie te stoppen in mijn toekomst. Op het moment weet ik ook nog niet wat ik later wil doen. Ik vind de stof die ik leer met de studie zo interessant dat ik daar helemaal niet mee bezig ben. Desnoods begin ik voor mezelf als ik weer tijd heb. Doorstuderen na de master is ook erg interessant.

Wat zijn je favoriete bezigheden als je niet met je studie bezig bent?
De standaard dingen; met vrienden tijd door brengen en een beetje sporten om fit te blijven. Nu ik zoveel studeer, moet ik van mezelf minimaal 3 keer per week in de sportschool zijn om fit te blijven. Een andere hobby van me is muziek. Ik ben continu aan het zoeken naar nieuwe muziek.

Met deze prijs heb je ook een summer school op de London School of Economics gewonnen. Weet je al welke je gaat volgen en wat hoop je eruit te halen?
Het is echt een hele mooie prijs en ik ben er dan ook zeer dankbaar voor. Ik heb me ingeschreven voor het vak ‘Advanced Econometrics’ om mijn econometrie kennis nog even een extra boost te geven. Ik hoop er meer uit te halen dan puur het behalen van het vak; zo ga ik er van uit dat er een programma is georganiseerd en dat ik de andere studenten ook leer kennen buiten de fulltime cursus. De LSE heeft een erg goede Financial Engineering master die hoog op mijn verlanglijstje staat. Misschien kan ik alvast een voetje tussen de deur steken? Je weet maar nooit.

Waar denk/hoop je over tien jaar te zijn?
Over tien jaar? Dat is wel erg ver vooruit. Over tien jaar hoop ik een goede master te hebben gehad en eventueel te zijn gepromoveerd. Ook hoop ik verhuisd te zijn naar Australië. Dit wil ik al vanaf de middelbare school en emigreren staat nog steeds op de planning.